Transportul în Dubai

Un aspect foarte important atunci când călătorim este: cum ne deplasăm mai ușor și mai rapid catre destinația aleasă!

Noi în Dubai am încercat metroul, autobuzul/water bus-ul și taxiul, așadar le vom descrie mai jos pentru a putea și voi să vă alegeți din timp ce fel de transport preferați.

Vom începe prin a vă spune că din aeroportul internațional Dubai (DXB) aveți de ales între:

  • metrou- care costă 3 dirhami biletul normal(pentru traversarea unei zone) sau 5 dirhami biletul gold (un fel de business class). Până în centru  călătoria durează 25 minute și se fac opriri la 10 stații pe linia roșie.
  • taxi- pornirea costă 20 de dirhami pentru un taxi regular iar fiecare km este taxat cu 2 dirhami (aprox 14 km până în centru).

Din aeroportul Al Maktoum (DWC) aveți:

  • taxiul- care costă aproximativ 150 de dirhami până în centru (aprox 50 km până în centru).
  • autobuzul F55- care pleacă o dată pe oră, costă 5 dirhami  și vă duce până la stația de metrou Ibn Battuta în 35 de minute, de acolo luați metroul care costă 3 dirhami(pentru traversarea unei zone) sau 5 dirhami biletul gold și vă duce până în centru în 38 de minute, se fac 10 opriri pe linia roșie.
Metroul

În momentul de față există 2 linii de metrou, cea roșie care acoperă distanță dintre Rashidyia din partea de vest a orașului și Jebel Ali din sud, cu opriri la aeroport și în centrul orașului, în total 29 de stații. Linia verde traversează canalul Creek începând de la stația Etisalat, partea de nord-est a aeroportului internațional și până la stația Creek. Linia roșie se intersectează cu cea verde la stațiile Union Square și Khalid Bin (ambele în zona Bur Dubai). Pentru a călători cu metroul aveți nevoie de un card NOL pe care să-l încărcați, acesta este valabil și pentru călătoria cu autobuzul/tramvaiul cât și pentru water bus. Dacă nu doriți confort premium vă recomandăm variantă Silver a cardului (25 de dirhami la prima achiziție, rămânându-vă pentru a călători 19 dirhami). Cardul Gold aplicându-se pentru partea “business” a metroului în care beneficiați de scaune tapițate cu piele și vedere panoramică (metroul călătorește pe la suprafața pe linia roșie).
Nu am coborît în fiecare staţie de metrou, însă cele în care am fost erau legate direct, printr-o pasarelă, de un mall.
Metrourile circulă cu o frecvență de 4 minute în orele de vârf și 7 minute în afara acestora.
Metroul are un vagon destinat femeilor și copiilor, așa că vă indicam să folosiți partea mixtă.
Programul metroului este de sâmbătă până joi de la 6 dimineață la 11 seara iar vinerea de la ora 13:00 până la 23:30.
O călătorie cu metroul  costă 3 dirhami (pentru traversarea unei zone) și poate ajunge la 9 dirhami, depinde câte zone tranzitați.

Autobuzul

Autobuzele din Dubai acoperă o mare parte din zona urbană, acestea găsindu-se aproape în orice colț. Pentru a călători cu autobuzul, la fel ca la metrou, este necesar să aveți card NOL, pe care să-l încărcați- acesta poate fi achiziționat din toate stațiile principale (ca cel de RATB de la noi). Validarea cardului trebuie făcută atât la urcare cât și la coborâre, deoarece tariful călătoriei variază în funcție de zonă (7 la număr) și dacă uitați să îl validați la coborâre, veți fi taxați cu tariful către zona cea mai scumpă. Calatoria nu poate fi achitată șoferului!
Partea din față a autobuzului este destinată femeilor și copiilor, așa că vă indicam să folosiți partea mixtă.

Water bus-ul

Puteți folosi cardul NOL pentru a călători cu water bus-ul pe următoarele rute:

  •  Marina Walk –Marina Terrace – veți fi taxați cu 3 dirhami
  • Marina Mall – Marina Promenade – veți fi taxați cu 3 dirhami
  • Marina Walk – Marina Mall – veți fi taxați cu 5 dirhami
Taxiul

În Dubai aveți posibilitatea de a alege ce tip de serviciu taxi doriți: regular, de familie, pentru femei sau pentru persoane cu dizabilități.

Pornirea pentru un taxi regular este 5 dirhami până în ora 10 seara, după ora 10 se aplică tariful de noapte care poate ajunge până la 12 dirhami, desigur, adăugându-se mai apoi 2 dirhami/km parcurs. Taxiurile regular sunt ușor de recunoscut după culoarea crem cu acoperiș roșu/albastru/verde/galben-cele regular- și crem cu acoperiș roz pentru cele destinate femeilor (cu șofer femeie), alte culori de taxi pot fi mai scumpe, așa ca fiți atenți.  O alternativă a taxiurilor normale este Uber-ul, într-adevăr un pic mai scumpa, însă și mașinile sunt mai luxoase.

După cum vedeți este foarte ușor să vă deplasați prin Dubai. Deoarece sunt atât de multe alternative veți observa că mersul pe jos nu este practicat.

Distribuie :

Twitter
Telegram
WhatsApp
Facebook

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *