Piața de aur și Piața de mirodenii (Gold Souk și Spice Souk)

Așa cum bine se cunoaște, piața de aur și piața de mirodenii sunt cele mai cunoscute bazaruri din Dubai.  Pe unde îți arunci ochii vezi aur, iar mirosurile sunt îmbătătoare.

Dubai-ul strălucește de la atâta aur. Găsim aur la tot pasul (chiar și la bancomate), însă cel mai mult metal prețios găsim în piața de aur din Deira, se estimează că aceasta depozitează 10 tone de aur. Străduțele înguste, mărginite de 300 de magazine cu vitrine sclipind de aur de 22 și 24 de carate (aurul de 18k este rar), sunt o tentație căreia greu îi puteți rezista.

Nici nu-i de mirare faptul că aici găsim cel mai mare inel din lume-64 de kg (59 kg aur și 5 kg pietre prețioase). Inelul este expus în vitrină, iar cui îi place modelul își poate lua unul acasă, dar în varianta pentru deget.

Ce ar trebui să știți despre aur!

Caratele se referă la conținutul de aur sau la puritatea aurului. 24 de carate de aur este cea mai pură formă de aur disponibilă în majoritatea magazinelor de aur din Dubai. Acestea sunt de obicei mai greu lucrat decât 18k și 22k aur, care sunt mai maleabile. 22k de aur înseamna 22 de părți de aur și 2 părți din alte aliaje metalice în timp ce 18k aur înseamnă 18 părți de aur cu 6 alte părți de aliaje metalice.
Culorile: cea mai pură formă de aur, 24 carate are cea mai bogată și cea mai caldă culoare de galben, care nu poate fi schimbată decât dacă puritatea este redusă. Alte culori de aur se fac prin modificarea cantității de aliaj din aur pentru a obține diferite nuanțe. Aurul roz, de exemplu, se face prin adăugarea unui procent mai mare de cupru în amestecul de aur, în timp ce aurul verde are în componența mai mult zinc și argint, aurul alb conține nichel.

La doi pași de piața de aur găsim piața de mirodenii ce deține saci întregi de condimente aromate, plante de leac, prafuri pentru frumusețe, pentru gust, tot ce v-ar trece prin cap în materie de gust, miros și culoare. De la nucsoară la scortisoară, șofran sau curcumă, la zeci de sortimente de ardei iute, narghilea și cuișoare. Pe măsură ce vă plimbați de la o tarabă la alta, veți fi înconjurați permanent de tendința de a cumpăra din toate câte puțin.
Ca în orice bazar trebuie să plecați înarmați cu răbdare și să negociați sub jumătate din prețul cerut de comercianți.

Piața de aur sau piața de mirodenii poate nu sunt considerate chiar obiective turistice, insă merită vizitate. Chiar dacă eu am fost luată pe sus de Cristi din fața unui inel cu diamant de 5 carate… Cristi, să știi că încă mi-l doresc.

Distribuie :

Twitter
Telegram
WhatsApp
Facebook

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *